Siirry pääsisältöön

Onnistumisen tunteet



Kahden vuoden opiskeluihin on mahtunut monia erilaisia onnistumisia, sekä tottakai epäonnistumisia. Koulussa on aina painotettu asiakastöihin ja niitä on saanutkin tehdä ihan mukavasti, kun mukaan laskee työharjoittelupaikallakin tehdyt työt.

Onnistumisen tunteita opintojen aikana on tullut useita, niin asiakastöissä, kuin harjoituspäihin tehtäessä. Eniten koen, että onnistumisia on kuitenkin tullut aidoissa asiakastilanteissa.
Onnistumiseen on ja vaikuttaa todella moni asia. Onko konsultointi mennyt niin kuin on pitänyt? Olenko ymmärtänyt mitä asiakas haluaa? Onko asiakas ymmärtänyt rajat (esim värien kanssa) mihin kerralla päästään.

Yleensä onnistumiseen on johtanut oikea ja hyvin onnistunut konsultointi,  oikeiden värien ja hyvän värireseptin keksiminen, sekä leikkauksissa eri tapojen soveltaminen tai juuri oikean tavan löytäminen. Leikkauksissa suurimpia haasteita minulle on aina ollut oikean tavan löytäminen, tai aluksi mallin hahmottaminen, kuinka jokin malli tulisi leikata. Olen kerännyt alle parit onnistumiset ja keron niistä lisää jokaisen kuvan alapuolella.



Tässä työssä asiakas halusi vain latvojen siistimisen. Hänellä oli puolipitkät hiukset, jotka pitenivät ihan hieman eteenpäin. Viimekerrasta oli aikaa noin 3vkoa, eikä pituudesta saanut lähteä paljoa. Kyselin asiakkaalta haluaako hän pysytellä samantyylisessä mallissa  vai kokeilla jotain uutta. Asiakas sanoi, että kyseinen malli oli hänelle juuri sopiva, joten pysyimme siinä. 

Onnistumisen tunteen sain hyvästä viimeistelystä. Leikkuu onnistui hyvin, eikä siinä ollut mitään erikoista. Föönasin hiukset pyöröharjalla, jotta saan latvan taipumaan kunnolla, sekä hiuksiin muotoa. Lopuksi kävin hiukset vielä suoristuraudalla läpi ja tavutin latvan paikalleen.
Onnistumisen tunnetta lisäsi, kun asiakas kiitteli ja kertoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen.
Tällöin onnistumisen tunteeseen johti viimeistely, sekä asiakkaan palaute!


Tässä työssä asiakas halusi koko pään raidoituksen, jotta tyveä saadaan häivytettyä. Lopputuloksesta haluttiin mahdollisimman kylmä, joka sai taittaa jopa harmaaseen. Konsultoin asiakasta varsinkin sävyn kohdalla, sillä halusin olla varma, saavatko hiukset oikeasti taittaa harmaaseen asti, vai tarkoittaisiko asiakkaan "viileä vaalea" enemmän neutraalia vaaleaa.

Aloitin raidoittamisen niskasta, tein sivut viistosti ja keskiosaan suoraa raitaa (voileipätekniikka), jolloin koin, että sain tyven parhaiten häivyttymään. Raitoja tuli paljon, ja sivuja raidottaessä kävin pesemässä takaosan raidat välillä pois. 
Kun raidat oli tehty ja huuhdeltu, valitsin sävyt. Olin kuullut hyvästä taittoreseptistä ja ajattelin kokeilla sitä kyseiselle asiakkaalle. Sekoitin 10V:tä ja 10BS:ää suhteessa 1:1 värin määrästä, sekä 3 tippaa sinisiä PurePigments-tippoja 3 tippaa violetteja PurePigments-tippoja.
Annoin sävyn vaikuttaa 15min, jonka jälkeen huuhtelin sävyn. Varoitin asiakasta etukäteen, että latvaan saattaa jäädä sinertävä sävy, mutta se lähtee parissa pesussa. Tämä oli asiakkaalle ok.

Huuhtelun jälkeen kuivasin hiukset ja lopputulos oli juuri se, mitä asiakas oli toivonut. Lopuksi vielä suorisitin hiukset asiakkaan pyynnöstä.
Onnistumiseen johti siis hyväksi todettu väriresepti!


Asikkaalla oli oma tyvvikasvu (noin 7-6 tummuinen), sekä kaupan värillä värjätty latva ( noin 7 tummuinen), josta haluttiin raidoilla mahdollisimman vaalea. Tässä konsultoin asiakasta ja selvitin, kuinka vaaleaa haetaan, sekä minkä sävyistä vaaleaa. Asiakas ei halunnut harmaata vaaleaa, mutta hiukset sai taittaa kuitenkin kylmiksi. Haussa oli viileä, mutta puhdas vaalea.

Käytin tähän työhön samaa tekniikkaa kuin yläpuolella, eli voileipätaktiikkaa. Aloitin raidoittamisen niskasta ja tein mahdollisimman pientä raitaa, mahdollisimman paljon, jotta yleisilmeestä saatiin vaalea. Sivujen kohdalla nostin hapetetta ja kävin huuhtelemassa taas takaosan pois aiemmin.
Sävytyksessä käytin melkein samaa reseptiä kuin edellä mainitsin. Eli
10V ja 10 BS suhteessa 1:1, mutta nyt laitoin vain 1 sinisen PurePigments-tipan ja 2 violettia, jotta sävy jaksaa taittaa keltaisuutta, muttei vedä harmaaksi.

Pesupaikalta tultaessa kuivasin hiukset, jonka jälkeen nähtiin kunnollinen lopputulos. Asiakas oli todella positiivisesti yllättynyt, ja tyytyväinen hiuksiinsa!
Tällä kertaa onnistumiseen johdatti oikea raidoitustekniikka, sekä sävyn valitseminen!


Muita onnistumisia

Onnistumisen ei aina tarvitse liittyä tehtyihin tukkataikoihin. Onnistumisia on monenlaisia.
Koen itse ainakin onnistuneeni, kun olen suositellut asiakkaalle esimerkiksi hiuspohjan hoitoa, kun asiakas on valittanut kuivasta hiuspohjasta. Tällöin pnnistumista on lisännyt se, että asiakas on oikeasti varannut ajan ja halunnut kokeilla kyseistä palvelua.

Lisäksi koen, että olen onnistunut kun ole nsaanut myytyä esimerkiksi ripisen ja kulmien värjäyksen hiustenvärjäysten yhteydessä. Tai kun olen saanut myytyä asiakkaalle oikeat kotihoito- tai viimeistelytuotteet kotiin.

Koen, että jo se, kun suosittelee asiakkaalle tuotteia ja palveluita on onnistunut työssään. Onnistunut asiakaspalvelutilanne on aina positiivinen kokemus, niin minulle kuin asiakkaallekkin.

Epäonnistumiset

Onnistumisien joukkoon mahtuu tottakai epäonnistumisia. En koe, että epäonnistumiset ovat suuria virheitä, sillä yleensä ne ovat vain väärinkäsityksiä, tai että väri ei ole toiminut halutulla tavalla. Syitä on monia, mutta niistä ei kannata lannistua. Olemme vain ihmisiä, joten virheitä sattuu, sitten ne vain korjataan tai hyvitetään.

Yleisimmin epäonnistumisen tunteita on tullut, kun tuotemyynti ei olekaan onnistunut, tai kun asiakas ei varaakkaan seuraavaa palvelua. En tiedä miksi, mutta koen että olen silloin epäonnistunut. Olisinko voinut suositella jotain toista tuotetta? Olisinko voinut suositella tai myydä vielä paremmin? 
On myös ollut muitakin tapauksia kun asiakas on halunnut värin, mutta se ei olekaan ollut mieluinen. Asiakkaalla on ollut erikäsitys, kuin minulla, jolloin värjäys ei ole ollut asiakkaan mieleen. Näissä tilanteissa ei auta muu, kuin korjata kyseinen työ.

Näistä tapahtumista ollaan kuitenkin opittu, sekä noustu aina ylös, sillä epäonnistumiset ja pettymykset kuuluvat jokaisen elämään, sekä työhön. Aina ei voi, eikä tarvitse onnistua ja se on todellakin ok!

Yleensä puhun tapahtuneista luokkakavereideni tai opettajan kanssa. Käymme läpi, mitä ensikerralla kannattaa kysellä tai mitä voisi tehdä toisin.

Näistä olen oppinut kysymään asiakkailta jopa niitä "itsestään selviä" kysymyksiä, sillä niitä ei ole. On pakko selvittää tarkkaan, mitä asiakas todella haluaa ja mihin hän on valmis. Onko hän esimerkiksi valmis ylläpitämään sävyä kotona? Käymään usein kampaajalla? Näiden perusteella osaan valita paremmiin mahdollisen värin tai  oikean palvelun.
Tapahtumissa olisin voinut uskaltaa kysellä enemmän, sekä suositella tuotteita tai seuraavaa palvelua paremmin.

Tapahtumista ollaan kuitenkin opittu, eikä epäonnistumiset ole lannistaneet minua tai opiskeluintoani. Epäonnistumiset kuuluvat jokaisen elämään ja niistä oppii. Olen itse varsinkin sellainen, että opin kantapään kautta parhaiten (hups :D), joten epäonnistumisien kautta, olen oppinut mitä kannattaa tehdä, tai mikä ei ehkä ihan toimikkaan.
Onneksi minulla on mahtavat opettajat, sekä koulukaverit jotka jaksavat tsempata pienistä kolhuista eteenpäin! Se on aina iso plussa, joka auttaa jaksamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulunut opiskeluvuosi

Opiskeluvuosi on kulunut todella nopeasti. Mielestäni juuri aloitimme, ja nyt kesäloma onkin jo ihan nurkan takana (vaikkakin olen itse töissä koko loman). Olimme vielä tänä lukukautena lähiopetuksessa, kunnes vallitsevan tilanteen takia tuli tieto, että nyt siirrymme etäopiskeluun. Ajatukseni oli todella skeptinen asian suhteen, sillä kuulosti (ja tuntui) vaikealta yhdistää hiusalan harjoitteet etäopiskeluun. Tottakai mahtavat opettajat olivat aina puhelimen päässä tsemppaamssa ja kertomassa, kuinka hommat hoidetaan. Silti jotkin tehtävät tuntuivat todella haastavilta, koska ei ollut ollenkaan varma, tekikö jonkin asian oikein, eikä ollut ketään, joka olisi sen sillä hetkellä voinut tulla katsomaan. Kaikista töistä kuitenkin selvittiin, ja opetukseen sisältyi paljon myös teorialuentoja, videopuhelun muodossa. Tunnit sisälsivät kattavasti havainnollistavia kuvia, videoita ja teksitä, sekä oli kiva kuulla ja nähdä opettajia ja muita luokkalaisia. Teoriatunneista sai paljon irti! Välil...

Saksikampa

Harjoittelimme saksikammalla leikkuuta. Sivut ja takaosa leikattiin saksikammalla, jonka jälkeen pääliosa leikattiin yhdistäen se sivuosiin. Saksikammalla leikatessa piti toinen puoli leikata muotoilusaksilla ja toinen leikkuusaksilla Haastavinta oli muistaa pitää kampa oikeassa asennossa, ettei pituutta lähde liikaa liian ylhäältä. Lisäksi koin haastavana saksien nopean naputtelun, saaman aikaan kun kampa liikkuu. Tämä oli kuitenkin helpompaa muotoilusaksilla. Tekniikka alkoi kuitenkin loppuakohden sujumaan paremmin, kun sai huhusta kiinni, miten pitää tehdä. 

Kehälinjat

Saimme tehtäväksemme piirtää erilaisia kehälinjoja.  Yläpuolella on tasausleikkauksen kehälinja. Vaikka hius näyttää tasaisesti leikatulta, on se kuitenkinniin sanotusti ylöspäin pitenevä, mutta näyttää tasaiselta. (yläkuvat) Toinen kehälinja piti piirtää kerrostusleikkauksesta, joka on alaspäinpitenevä, jolloin päälihiukset ovat lyhyempiä kuin alahiukset, joten hiusmalliin tulee kerroksia. (yläkuvat) Viimeinen piirros piti piirtää porrastuksesta, joka on ylöspäinpitenevä. Tällöin hius on alta lyhyempi kuin päältä. (yläkuva)